Makaleler

Şifa Kaynağı: Memecik Zeytini ve Zeytinyağı

Memecik zeytini, asimetrik oval yapısı ve meyve ucundaki hafif bükümü ile kolayca ayırt edilebilir.
 Zeytinin olgunluğuna göre rengi, sarımsı – yeşil tonları arasında dolanır. Olgun hali ise koyu vişne – siyah renktedir.


Yazının devamı için tıkla

Evde Zeytinyağının Korunması ve Saklanması

Kaliteli naturel sızma zeytinyağı kuşkusuz ülkemizde satılan diğer bitkisel yağlara göre daha pahalıdır. Maliyet avantajı sağlayabilmek için büyük hacimli ambalajlarda zeytinyağının alınması akılcı bir tercihtir.


Yazının devamı için tıkla

Soğuk Sıkım Zeytinyağı

 Günümüzde tüketiciler çalışma hayatı ve beslenme alışkanlıkları için almış oldukları gıdaların içerikleri ve üretim teknolojileri ile daha fazla ilgilenmektedirler. Nitekim son zamanlarda tüketicilerin “doğal” ya da “organik” diye tanıtılan gıdalara rağbet göstermesi, diğer yandan endüstriyel üretim aşamalarında gıdanın herhangi bir katkı maddesinin katılıp katılmadığı, ya da besleyici değerini etkileyecek herhangi bir fiziksel/kimyasal işleme maruz kalıp kalmadığı göz önünde tutulan özellikler arasında gelmektedir.


Yazının devamı için tıkla

Vedat Milor’dan Zeytinyağı Üzerine

Ülkemiz bir Akdeniz ülkesi. Akdeniz mutfağı demek, zeytinyağının temel olduğu lezzetler demek.

Ama hangi zeytinyağı? Asıl soru bu. Ülkemizde yemek yazarları ‘gerçek zeytinyağı’, ‘halis zeytinyağı’ gibi garip kullandığına göre öküzün altında buzağı var demektir.

Bugünlerde Ege’de zeytin hasadı başladı ya da başlamak üzere. Ülkemiz bir Akdeniz ülkesi. Akdeniz mutfağı demek zeytinyağının temel yağ olduğu mutfak demek. Gelin görün ki bizde zeytinyağı tüketimi çok düşük. Halkta bir güven eksikliği var. Lokanta müşterileri de genellikle zeytinyağıyla yapılan yemekleri ağır buluyor. Haklılar.


Yazının devamı için tıkla

Zeytin Ağacı Yaprağı ve İnsan Sağlığı

Zeytin ağacının, yanlızca meyvesi ve ondan elde edilen yağı değil; yaprağı da, insan sağlığı yönünden önemlidir. Bugüne kadar zeytin yaprağında, 100’e yakın madde elde edilmiştir. Yaprakta bulunan bu maddeler, zeytin çeşidine uygulanan kültürel tedbirlere, yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre farklılıklar gösterir.


Yazının devamı için tıkla

Zeytinyağı Çeşitleri

Günümüzde zeytinyağı satılan raflarda, kutu veya şişe etiketleri üzerinde, tüketiciye sunulan zeytinyağı şişesi/kutusu içeriğinde; serbest yağ asitliğinin ne kadar olduğu, hangi sıkım tekniğinin uygulandığı, ne zaman hasat edildiği, ne tip zeytinden üretildiği ve aromatik değerleri hakkında bilgi veren ibareler bulunmaktadır.


Yazının devamı için tıkla

Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

Günümüzde zeytinyağı satılan raflarda, kutu veya şişe etiketleri üzerinde, tüketiciye sunulan zeytinyağı şişesi/kutusu içeriğinde; serbest yağ asitliğinin ne kadar olduğu, hangi sıkım tekniğinin uygulandığı, ne zaman hasat edildiği, ne tip zeytinden üretildiği ve aromatik değerleri hakkında bilgi veren ibareler bulunmaktadır.


Yazının devamı için tıkla

Zeytinyağı Seçimi

Zeytinyağı binlerce yıldır yemek pişirmede kullanılmaktadır ve sağlıklı Akdeniz diyetinin temel taşlarından biridir. Bu çok yönlü ve eşsiz lezzet ve aromasıyla Türk mutfağının da değişmez unsurlarından biridir. Farklı zeytinyağı çeşitleri, farklı yiyecek ve yemek pişirme tekniklerinin tamamlayıcısıdır.dır.


Yazının devamı için tıkla

Zeytinyağı Tadımı Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı tadımında, yağ özelliklerinin çoğu koku duyusuyla alınır. Genellikle insanlar diğer yiyeceklerde olduğu gibi, zeytinyağının tadına ağızında hissettiği lezzete göre karar verse de, lezzete odaklanmadan önce kokuya yönelik algılılarımıza öncelik vermeliyiz.


Yazının devamı için tıkla

Zeytinyağının Faydaları

 Çocuklarda beyin gelişiminde etkilidir.

 Gelişim çağındaki çocukların kemiklerinin güçlenmesini hızlandırmaktadır.

 İçinde birçok vitamin içermektedir. Başta E vitamini, A, D ve K vitamini bulunmaktadır. Vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesi sağlanmaktadır


Yazının devamı için tıkla